Tájékoztatók

GKI árufuvarozói és személyszállítási szaktanfolyam

GKI-ra való jelentkezés feltételei:   

 • személyi igazolvány
 • lakcím kártya
 • jogosítvány
 • 1 db igazolványkép
 • aktív gmail.com-os email cím

Képzési díj vizsga nélkül (GKI kártyával rendelkezik):

Vizsga nélküli tehergépkocsi-vezető továbbképzési szaktanfolyamon az vehet részt, aki – vizsgakötelezettség sikeres teljesítését követően szerzett – tehergépkocsi-vezetői szakmai képesítéssel rendelkezik.
Vizsga nélküli autóbuszvezetői továbbképzési szaktanfolyamon az vehet részt, aki – vizsgakötelezettség sikeres teljesítését követően szerzett – autóbuszvezetői szakmai képesítéssel rendelkezik.

 • Tovább: (CTVN, DTVN): 130.000.-
 • Összevont: (CDTVN ): 170.000.-

Képzési díj (vizsgával):

 • GKI alapképzés (CA, DA): 350.000.-
 • GKI továbbképzés (CT, DT):  100.000.-
 • GKI továbbképzés kiegészítő 1 éven belül: (CT, DT):  90.000.-
 • GKI összevont képzés (CDT): 140.000.-
 • CT + DA(CKTDA): 400.000.-
 • CA + DA: 650.000.-
 • KIEG.ALAP (1 éven belül): 340.000.-
 • GKI Kártya: 18.000.-

GKI pót vizsgadíj:

 • Elmélet/vizsgatárgy: 12.000.-
 • Esettanulmány: 15.000,-
 • Szimulátor: 15.000,-
 • Vezetés: 60.000,-
 • Szóbeli: 15.000,-
 • E-learning pótóra/10 óra-30 nap: 10.000,-

Gépjárművezetői képesítési igazolvány (GKI)

Az Európai Unió közúti biztonsági irányelvei szerint a hivatásos autóbuszvezetőknek 2008. szeptember 9-ét követően, a hivatásos tehergépkocsi-vezetőknek 2009. szeptember 9-ét követően a közúti közlekedési szolgáltatói tevékenységük végzéséhez meg kell szerezniük a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt. Ezzel igazolják, hogy rendelkeznek a szükséges ismeretekkel és képességekkel. A GKI igazolvány felváltja a nemzetközi és belföldi szolgáltatói igazolványt.A GKI igazolvány megszerzéséhez a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek és akiknek még nem volt szolgáltatói igazolványuk, azoknak alapképzettséget, a szolgáltatói igazolványuk megújítását igénylőknek továbbképzettséget kell szerezniük.

Autóbuszvezetőknek

Akik eddig még nem rendelkeztek személyszállítói szolgáltatói igazolvánnyal, vagy friss 2008. szeptember 9. után kiállított jogosítvánnyal rendelkeznek, azoknak alapképesítést adó vizsgát kell letenniük. Az igazolvány megszerzéséhez a KAV által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgát kell sikeresen elvégezniük.

Azoknak, akik rendelkeznek személyszállítói szolgáltatói igazolvánnyal, de az hamarosan lejár, továbbképző szaktanfolyamon kell részt venni és eredményesen vizsgázni. Az igazolvány megszerzéséhez a KAV helyileg illetékes igazgatósága által elismert GKI továbbképzési szaktanfolyamon kell részt venni, és a hozzá tartozó vizsgákat sikeresen letenni. A csak belföldi személyszállítói szolgáltatói igazolvánnyal rendelkező autóbuszvezetők 2013. szeptember 10-éig kaptak haladékot a továbbképzési képesítés megszerzésére. Az után külföldön és belföldön egyaránt már csak a GKI igazolvánnyal lehet közúti közlekedési személyszállítói szolgáltatást végezni.

Tehergépkocsi-vezetőknek

Akik eddig még nem rendelkeztek árufuvarozói szolgáltatói igazolvánnyal, vagy friss (2009. szeptember 9. után kiállított) jogosítvánnyal rendelkeznek, azoknak alapképesítést adó vizsgát kell letenniük. Az igazolvány megszerzéséhez a KAV által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgát kell sikeresen elvégezniük.

Azoknak, akik rendelkeznek árufuvarozói szolgáltatói igazolvánnyal, de az hamarosan lejár, továbbképző szaktanfolyamon kell részt venniük és eredményesen vizsgázniuk. Az igazolvány megszerzéséhez a KAV helyileg illetékes igazgatósága által elismert GKI továbbképzési szaktanfolyamon kell részt venni, és a hozzá tartozó vizsgákat sikeresen letenni. A csak belföldi árufuvarozói szolgáltatói igazolvánnyal rendelkező tehergépkocsi-vezetők 2014. szeptember 10-éig kaptak haladékot a továbbképzési képesítés megszerzésére. Utána külföldön és belföldön egyaránt már csak a GKI igazolvánnyal lehet közúti közlekedési árufuvarozói szolgáltatást végezni.

A GKI képzés (jogosítvány) jellege

A GKI tanfolyam államilag és az Európai Unió tagállamaiban elismert szaktanfolyami képzettséget tanúsító jogosítványt ad. Az Európai Uniós tehergépkocsi-vezető tanfolyam alapképesítés vagy továbbképzésiképesítés megszerzésére készít fel.

Módszertani útmutató a tehergépkocsival és járműszerelvénnyel végzett közúti közlekedési szolgáltatás, továbbá áruszállítás végzéséhez előírt gépjárművezetői szakvizsgák és vizsga-előkészítő szaktanfolyamok szervezésére és lebonyolítására

Elméleti
 A biztonsági szabályokon alapuló ésszerű vezetésElőírások alkalmazásaEgészségügyi, közúti közlekedés és környezeti biztonság, szerviz, logisztika"A biztonsági szabályokon alapuló ésszerű vezetés", "Előírások alkalmazása", "Egészségügyi, közúti közlekedés és környezeti biztonság, szerviz, logisztika" kiegészítő ismeretekEsettanulmány
Tehergépkocsi-vezetői alapképesítésTehergépkocsi-vezetői alapképesítési vizsga 40 40 40   120
Tehergépkocsi-vezetői alapképesítési különbözeti vizsga - - - 40* 120
Tehergépkocsi-vezetői továbbképzési képesítésTehergépkocsi-vezetői GKI szaktanfolyami vizsga 40 40 40 - -
Tehergépkocsi-vezetői GKI szaktanfolyami különbözeti vizsga - - - 40* -
Autóbuszvezetői és tehergépkocsi-vezetői alapképesítésÖsszevont autóbuszvezetői és tehergépkocsi-vezetői alapképesítési vizsga 40 40 40 40** 120***
Autóbuszvezetői és tehergépkocsi-vezetői továbbképzési képesítésÖsszevont GKI szaktanfolyami vizsga 40 40 40 40**** -

* A vizsgatárgy a tehergépkocsi-vezetéssel kapcsolatos kérdéseket tartalmaz a három meghatározott ismeretanyagból ** A vizsgatárgy az autóbuszvezetéssel kapcsolatos kérdéseket tartalmaz a három meghatározott ismeretanyagból *** A vizsgatárgy autóbuszvezetéssel és tehergépkocsivezetéssel kapcsolatos kérdéseket egyaránt tartalmaz **** A vizsgatárgy az autóbuszvezetéssel kapcsolatos kérdéseket tartalmaz a három meghatározott ismeretanyagból

Gyakorlati
 Járművezetés a közúti forgalombanA Járművezetéshez kapcsolódó gépkocsivezetői ismeretekJárművezetés speciális kialakítású tanpályán vagy korszerű szimulátor berendezésen
Tehergépkocsi-vezetői alapképesítésTehergépkocsi-vezetői alapképesítési vizsga 60 30 30
Tehergépkocsi-vezetői alapképesítési különbözeti vizsga 60 30 30
Tehergépkocsi-vezetői továbbképzési képesítésTehergépkocsi-vezetői GKI szaktanfolyami vizsga - - -
Tehergépkocsi-vezetői GKI szaktanfolyami különbözeti vizsga - - -
Autóbuszvezetői és tehergépkocsi-vezetői alapképesítésÖsszevont autóbuszvezetői és tehergépkocsi-vezetői alapképesítési vizsga 60+60***** 30+30***** 30+30*****
Autóbuszvezetői és tehergépkocsi-vezetői továbbképzési képesítésÖsszevont GKI szaktanfolyami vizsga - - -

A GKI kártya pótlásának hatósági díja: 18.000 Ft.

***** A gyakorlati vizsgák két-két vizsgatárgy

Forrás: Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont

 

Tájékoztatók a járművezető-képző tanfolyamokról

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési Tájékoztatót!